ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
top of page

10 tips die je moet weten bij het kopen van een occasion auto!

Bijgewerkt op: 19 sep. 2023

Bij het kopen van een tweedehands auto kan ik me voorstellen dat je enkele twijfels en vragen hebt. Mijn naam is Veerle en ik verkoop met mijn bedrijf Davero occasion MINI's. Inmiddels heb ik honderden MINI's verkocht en dus ook ingekocht. Ik wil je daarom mijn tips geven waar ik op let, bij het kopen, van een occasion auto.

  1. Allereerst zou ik kijken bij de recensies van het autobedrijf. Een enkele negatieve recensie kan in principe geen kwaad, maar let er op dat het grote deel positief is! Je kan recensies vinden op Google, maar ook bijvoorbeeld op Facebook.

  2. Je kan in de communicatie vooraf al veel leren over de service die je krijgt achteraf. Krijg je pas laat reactie op je mail? Krijg je geen verkoper te spreken of zijn ze onaardig? Grote kans dat als er later een probleem is met de auto, dit op dezelfde manier wordt opgelost! Een auto koop je meestal niet voor een paar maanden. Mocht er iets zijn met de auto, ga je terug bij het autobedrijf waar je hem gekocht hebt. Bedenk je dus even of je de manier van communiceren prettig vindt…

  3. Als je overweegt om een auto online te kopen, zou ik altijd vragen om een uitgebreide video waar je de auto goed kan zien en waar eventuele gebruikssporen worden getoond. Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van de auto voordat je hem aankoopt. Vraag ook of ze de auto even willen starten op de video en kijk of er geen storingen zichtbaar zijn in de boordcomputer of het scherm. Verder is het goed om even te checken of er transportkosten worden berekend. Als je bij Davero een MINI online koopt, wordt hij gratis aan huis bezorgd. Als dank voor het vertrouwen. Verder zou ik schriftelijk laten bevestigen dat de auto technisch in orde is. Doen ze hier moeilijk over? Doe het dan niet!

  4. Bekijk de onderhoudshistorie van de auto. Het is belangrijk dat de auto geregeld onderhoud heeft gehad. Het komt wel eens voor dat de auto wél onderhoud heeft gehad, maar dit niet geregistreerd is. Een monteur kan gedeeltelijk zien of de auto geregeld onderhoud heeft gehad. Vaak kan je ook wel afleiden aan de staat van de auto, hoe de vorige eigenaar ermee om is gegaan. Maar als het niet geregistreerd is, blijft het altijd een gokje! Je kan via het kenteken kijken of het een originele Nederlandse auto is. Als het een import auto is, zou ik even het chassisnummer vragen. Je kan dan bij de dealer vragen waar de auto oorspronkelijk vandaan komt. Als er geen onderhoudsboekje bij zit, kan het bij nieuwere modellen ook zijn dat deze digitaal is geregistreerd. Een dealer kan dat voor je checken. Als de auto uit Amerika komt, zou ik opletten. Dit zijn meestal schade auto's. Om hierachter te komen kan je via carfax een rapport opvragen. Ik koop zelf nooit auto's uit Amerika, maar het kan aanzienlijk schelen qua prijs.

  5. Controleer de auto goed op gebruikerssporen. Het is natuurlijk een occasion, dus een klein krasje of wat steenslag daar ontkom je niet aan. Maar het is belangrijk dat je voor jezelf goed weet welke gebruikerssporen er op de auto zitten. Zo sta je niet voor verrassingen en kan je eventueel nog vragen of het autobedrijf iets voor je kan betekenen. Als een auto bijvoorbeeld veel velgenschade heeft kan je dit voor ongeveer 150 euro per velg laten repareren.

  6. Vraag na of het een schadevrije auto is. Het kan zijn dat een deel van de auto opnieuw gespoten is omdat de auto bijvoorbeeld net wat veel steenslag of krasjes had. Dat zie ik niet als schade en is ook verder geen probleem. Als de auto een zwaar ongeval heeft gehad zou ik afraden om de auto te kopen. Je kan mechanische en elektronische problemen krijgen.

  7. Maak een proefrit! Als je toch bij het autobedrijf bent zou ik altijd even een proefrit maken. Zo kan je zelf ervaren of je de auto fijn vindt rijden. Let goed op of hij soepel schakelt, goed remt en fijn optrekt.

  8. Welke opties vind je belangrijk? Airco, navigatie, cruise control of bijvoorbeeld parkeersensoren? Check goed of deze opties ook echt op de auto zitten. Je kan geen rechten ontlenen aan een tekst die op de website staat van het autobedrijf. Ga er ook niet zomaar vanuit dat elke auto bijvoorbeeld airco heeft. Een MINI kan bijvoorbeeld een groot scherm hebben, maar geen navigatie. Dat kan verwarrend zijn. Is de auto helemaal geweldig, maar mist hij bijvoorbeeld cruise control of heb je wat extra pit nodig? Geef dit altijd aan bij het autobedrijf. Vaak is het mogelijk om dit (tegen een meerprijs) achteraf te laten inbouwen. Als een MINI een multifunctioneel stuur heeft kan je gewoon origineel cruise control erbij laten zetten. En wil je wat extra pit? Dan kan je hem laten chippen. Dit is het optimaliseren van de motor en hij wordt er zelfs zuiniger van in verbruik. Je kan dan voor slechts 500 euro bijna 60 pk erbij krijgen. Dit is bij elke auto en model anders, dus vraag zeker even wat de mogelijkheden zijn! Bij Davero valt het chippen van de motor uiteraard onder garantie!

  9. Ben je helemaal gek op de auto, maar heb je twijfels over de technische staat? Of hou je gewoon van wat extra zekerheid? Je kan een extern bedrijf een aankoopkeuring laten doen. Ze komen op locatie bij het autobedrijf en je krijgt een persoonlijk aankoopadvies, inclusief uitgebreid verslag. Zo een keuring kost ongeveer €300,-. Als je op Google intypt: aankoopkeuring tweedehands auto, krijg je meteen een aantal aanbieders. Wij hebben dit vaker gedaan met het bedrijf: Dekra keuringen.

  10. Verder zou ik altijd aanraden om een afleverpakket te kiezen met minimaal 3 maanden garantie. Mocht er onverwachts iets zijn met de auto, wordt dit gerepareerd op kosten van het autobedrijf. In zo een afleverpakket zit ook een onderhoudsbeurt en nieuwe apk. Vraag even goed na wat deze beurt inhoudt. De auto zou dan namelijk voor 1 jaar of een bepaald aantal kilometers geen onderhoud meer nodig hebben!

Ga jij in de toekomst een occasion kopen en wil je graag weten wat je koopt zodat je een goede beslissing kan nemen? Bestel dan nu het occasion aankoopboek voor maar €14,99.

Het occasion aankoopboek bevat 44 pagina's vol expertadvies voor ieder automerk. Je krijgt een kijkje in het hoofd van een ervaren auto-inkoper.Ik hoop dat ik je met deze tips goed op weg heb geholpen! Ik wens je heel veel plezier met je nieuwe occasion auto. Heb je vragen? Stel ze gerust.


Groetjes Veerle van Davero

313 weergaven0 opmerkingen
bottom of page