ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
top of page

Wat kan ik zelf al controleren voor de bezichtiging/ proefrit van een occasion?

Bijgewerkt op: 19 sep. 2023

Stel je hebt een mooie auto gevonden op bijvoorbeeld Autoscout24.nl, maar die staat 200 km verderop… Wanneer is het de moeite waard om de auto te gaan bezichtigen? Mijn naam is Veerle en ik verkoop met mijn eigen bedrijf occasion MINI’s. Inmiddels heb ik honderden MINI’s verkocht en dus ook ingekocht. Ik neem je daarom graag mee in de stappen die ik doorloop voordat ik een occasion auto ga bezichtigen.


Chassisnummer


Allereerst zou ik het chassisnummer van de auto vragen. Het chassisnummer is een identificatienummer dat elke auto op de weg moet hebben. Als je dit nummer hebt kun je bellen met een officiële autodealer (als de occasion niet bij de dealer staat). Zij kunnen dan het nummer invoeren in een systeem en krijgen meteen informatie over de auto. Zo kunnen ze zien uit welk land de auto komt en tegenwoordig staat ook al de onderhoudshistorie, als die bij de dealer is uitgevoerd, in het systeem.


Kenteken


Ook is het handig om het kenteken van de auto te vragen. Met het kenteken kun je op de website www.rdw.nl en www.vwe.nl het kenteken invullen en gratis handige informatie vinden. Je krijgt meteen heel veel informatie over de auto. Je ziet bijvoorbeeld of het een geïmporteerde auto of origineel Nederlandse auto is. Ook kun je controleren of en tot wanneer de APK nog geldig is, hoeveel de wegenbelasting per maand kost en nog veel meer.


Wat ik zelf ook een handige website vind, is www.kentekencheck.nl. Bij kentekencheck moet je een klein bedrag betalen maar krijg je wel onder andere de volgende informatie (voor Nederlandse auto’s): RDW keuringen, KM standen, schademeldingen, gestolen voertuig meldingen, import auto’s, politie informatie en nog veel meer.


Carfax


Met het chassisnummer is het mogelijk om een check te doen via Carfax. Carfax heeft een internationale database van meer dan 20 landen, ook van de VS en Canada. Een rapport van Carfax kost €19.99 en geeft je hele belangrijke informatie over je potentiële of toekomstige occasion auto zoals de historie, maar ook het schadeverleden van importauto’s. Je kan erachter komen of het een auto uit Amerika is, maar als je een oranje zijmarkering ziet, weet je het meteen. Ik koop zelf nooit een Amerikaanse auto, omdat dit vaak schade auto’s zijn en je er enorm veel problemen mee kunt krijgen.


Geïmporteerde auto's


Wat kun je doen als de auto geïmporteerd is uit het buitenland? Ik importeer 70% van mijn auto’s die ik verkoop. Een geïmporteerde auto is dus geen probleem. In Duitsland is een dealer verplicht om bijvoorbeeld te melden of een auto schade heeft gehad. Als een autobedrijf een auto heeft geïmporteerd uit Duitsland kunnen zij altijd checken of de auto ‘’unfallfrei” is.

Komt de auto uit Amerika? Voor mij een No Go!

Komt de auto uit Duitsland? Voor mij, niks aan de hand!

Komt de auto uit Frankrijk of Italië? Let goed op de gebruikerssporen. Uit ervaring weet ik dat deze auto’s vaak iets meer gebruikerssporen hebben dan gemiddeld.


Ga jij in de toekomst een occasion kopen en wil je graag weten wat je koopt zodat je een goede beslissing kan nemen? Bestel dat nu het occasion aankoopboek voor maar €14,99. Het occasion aankoopboek bevat 44 pagina's vol expertadvies voor ieder automerk. Je krijgt een kijkje in het hoofd van een ervaren auto-inkoper.


Ik hoop dat ik je met deze tips goed op weg heb geholpen! Ik wens je heel veel plezier met je nieuwe occasion auto. Heb je vragen? Stel ze gerust.


Groetjes Veerle van Davero
325 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page